Галин Господинов
Галин Господинов / Дарик Добрич
Добричката фирма К 2 ООД с номинация на годишните награди в бранша
Мебелната промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво и бележат ръст, заяви пред Дарик Галин Господинов – председател на УС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и собственик на мебелна фирма в Добрич.

Неотдавна браншовиците проведоха ежегодната си конференция, на която присъстваха и представители на учебни заведения и на Министерството на образованието. Основна тема на форума бе професионалното образование.

На конференцията бяха раздадени годишните награди на най-добре развиващите се производители в тази сфера. Сред номинираните в категория „бързо развиващо се средно предприятие” тази година бе добричката фирма К 2 ООД.

„Секторът върви стабилно, интересът на чуждестранните клиенти е устойчив, наши фирми произвеждат мебели за цяла Европа”, коментира Господинов. 30-35% от продукцията се изнася в чужбина, като най-търсени са матраците. Експортират се обаче всякакви видове мебели, като има трайна тенденция на ръст в износа, добави Господинов.

За сметка на това вътрешният пазар е доста свит заради ниската платежоспособност на българина.

В мебелното производство в България има над 2500 фирми, а заетите в тях са близо 20 000 души. Болшинството от предприятията са с по 8-12 работници и изпълняват най-вече поръчки. По думите на Господинов това са малки, но гъвкави фирми, които не се оплакват от липса на работа.

В Добрич има между 15 и 20 мебелни фирми, а в региона - още 2-3. Те са предимно малки и имат постоянни ангажименти.

Основният проблем на бранша, подобно и на други сфери, е липсата на квалифицирана работна ръка.

„Имаме проблем с професионалното образование.  Делегираните бюджети в училищата доведоха до там, че държавата абдикира от всякаква регулация и нуждите на бизнеса от кадри не се отчитаха. Професионалното образование в България е сведено за съжаление до минимум, запълнените професионални паралелки са много малко”, коментира Галин Господинов и добави: „Според нас между 50 и 60% от местата в гимназиите трябва да бъдат за професионални паралелки, а към момента са само около 30%. За каква икономика говорим и правим планове като държава, като няма кой да работи?!”

Господинов е убеден, че след 4-5 години дуалното обучение ще бъде един от основните начини за професионално образование. Това е обучение, при което едновременно с учебния процес се извършва и стаж в предприятията. Учениците получават стипендии, а през последните две години 3 дни в седмицата те работят пълноценно във фирмите и получават заплати. Така работейки и учейки придобиват квалификация.

26 деветокласници от гимназията по туризъм започнаха дуално обучение

В Добрич от тази година има сформирана дуална паралка в ПГ по механотехника и електроника. Само 5 деца обаче са се записали за мебелно производство.

В 6 града в България има паралелки за дуално обучение в мебелното производство, съобщи Господинов. На конференцията браншовиците стигнали до заключението, че бизнесът по места трябва още по-активно да търси партньори сред професионалните гимназии, за да се създават дуални паралелки, като се търсят освен това начини те да бъдат популяризирани.