В Димитровград отчитат липса на интерес за професионално образование
В Димитровград отчитат липса на интерес за професионално образование / Дарик радио, Хасково

Разминаване между специалностите, които професионалното образование предлага и търсенето на работодателите отчетоха на работна среща в Димитровград. Тя бе организирана от единствената в града професионална гимназия с участието на специалисти от инспектората по образование, общинската администрация, общинския съвет, работодатели, бюрото по труда, директори на училища и преподаватели.

Има интерес от работодателите за електротехници, но кандидати да се обучават няма, тъй като родителите предпочитат децата им да са в езикови гимназии, посочиха преподаватели от гимназията. През миналата учебна година тя е имала договори с 21 работодатели, като отчитат, че 88 процента били доволни от сътрудничеството.

Рейтингът на професионалната образование е изключително нисък, а в други европейски държави то е на пиедестал, посочи началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация Антоанета Шаркова. Тя препоръча да се търсят начини за мотивиране на родителите, тъй като за 14-15-годишните те определят избора им къде да продължат образованието си.

В Димитровград отчитат липса на интерес за професионално образование
netinfo

От професионалната гимназия да установят контакт и тясна връзка с бъдещите големи чуждестранни инвеститори на територията на община Димитровград бе препоръката от председателя на местния парламент Гергана Кръстева. Досега няма интерес, тъй като на практика липсваха възможности за реализация на завършилите, но при положение, че ставаме индустриален център, нещата ще се променят, посочи тя.

 

От днес професионалната гимназия стартира проучване за интересите на осмокласниците, стана ясно още по време на срещата.