Дуалното обучение продължава да се развива във все повече училища
Дуалното обучение продължава да се развива във все повече училища / DarikNews.bg, архив

Дуално обучение по три нови професии започва в още 14 училища в десет града у нас през тази учебна година. Професиите са електротехник в специалността "Електрообзавеждане на производството", газов техник и готвач, като по тях се очаква да започне обучението в 14 нови училища в десет града в страната. Едно от училищата в София, в които се въвежда дуалното обучение е Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров". Учението, съчетано с работа, предоставя достойна перспектива на учениците в професионалните училища, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев, който присъства на официалното откриване на проекта.

Професионалните гимназии, които предлагат дулано обучение у нас през тази година, стават общо 16. Директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Й. Вапцаров" Мардирос Зовикян сподели, в 9-ти и 10-ти клас учениците ще получават стипендии в размер на 50 лева, а в 11 и 12 клас ще съвместяват уроците с работата:

"27 деца ще учат тази година в специалност "Електротехника" и ще бъдат разпределени не по квоти, а по брой на желание и ще бъдат разпределени на реални работни места с наставници. Щом като бизнесът се отвори към училището, нещата ще се случат. Не ставаха, когато те чакаха наготово кадри. Не може държавата да мисли за кадрите, трябва да мисли бизнесът".

Президентът Росен Плевнелиев поздрави учениците с избора им:

"Не всеки трябва да бъде висшист, за да получи достойна перспектива в живота си. За да може да има и знания, и умения, за да може да се реализира достойно по своя житейски път".

Дуално обучение през тази учебна година ще има в градовете Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Русе, Плевен, Пловдив, Перник и София. Очаква се проектът да обхване около 300 ученици в професионални училища.