Галерията представя мащабна експозиция Фрагменти от историята на България
Галерията представя мащабна експозиция Фрагменти от историята на България / Художествена галерия

В Художествена галерия - Добрич, зала №5, на 3 февруари се открива изложба „Фрагменти от историята на България". В нея десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на галерията разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България. Акцент е поставен върху творбите, пресъздаващ селските вълнения от началото на ХХ век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили живописци и графици - темата е развита в монументалната картина на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов и др.
„Основателите - ден първи" на Галилей Симеонов - графика в един по-необичаен формат, ни отвежда към епичното начало на българската държава, а композицията „Велики Преслав" на Янко Атанасов препраща към епохата на Златния век на книжовността по времето на Симеон І.
В изложбата могат да се видят творбите на Юлий Минчев - „1876", на Георги Трифонов - „Пътищата на Войната", „Преселници" на Калина Тасева и др.

Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот - в „ Боят при село Арабаджии" - рисунка и картината „Ропотът на конете против войната".

За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против" - групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 - 1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев.

„Фрагменти от историята на България" е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. В края на февруари в зала № 2 ще бъдат подредени портрети на личности от българската история, по повод националния празник - Трети март. Експозициите са полезни за ученици и преподаватели както по изобразително изкуство, така и по история и ще продължат до 18 март.