Фондохранилището на каварненския музей отговаря на изискванията на ЮНЕСКО
Фондохранилището на каварненския музей отговаря на изискванията на ЮНЕСКО / netinfo

Новопостроено фондохранилище и изложбена зала към каварненския Исторически музей бяха официално открити днес. Вложените общински средства са в размер на 240000 лева.

„Хубаво е, че община Каварна отдели пари именно за строеж на фондохранилище, защото историческите находки могат да се опазят само в такива специални помещения при определена температура и влажност, каза при откриването директорът на Националния исторически музей проф.Божидар Димитров. Той допълни, че през последните 17 години в България за съжаление не се строят хранилища и музеи, а само се закриват или разграбват. Новата каварненска придобивка отговаря на изискванията на ЮНЕСКО за съхранение на археологически паметници.

Божидар Димитров е научен ръководител на конференция на тема „Каварна – средище на Българския североизток”, която се провежда днес и утре. Професорът ще представи изследването си „Калиакра – майка на Българския черноморски флот”.

„Първите български канове не са изградили военноморски флот по геостратегически причини. Едва деспот Добротица е създал в древния град Калиакра първата българска военноморска база. Тя е разполагала с няколко галери, всяка с по 300 души бойци и екипаж. Те са влизали в сражения по Северното черноморие. Първият ни военноморски флот е ликвидиран по време на османската инвазия по нашите земи”, разказа проф. Божидар Димитров.

В прикачения файл чуйте още от проф. Божидар Димитров: