Фондация Искам бебе и община Добрич помагат на жени с репродуктивни проблеми
Фондация Искам бебе и община Добрич помагат на жени с репродуктивни проблеми / netinfo
Фондация „Искам бебе” и община Добрич стартират регионална програма за подпомагане на двойки с проблемно забременяване. За целта от общината ще заделят между 4 и 5 хиляди лева за финансово подпомагане на група от 12 жени с репродуктивни проблеми, съобщи зам.кметът Камелия Койчева.

До момента не съществува статистика за броя на бездетните семейства в Добрич и областта. В национален мащаб проблемът „безплодие” засяга над 270 000 двойки у нас, съобщиха от фондация „Искам бебе”.

Освен медицински, безплодието е и много тежък психологически и социален проблем. Затова неправителствената организация „Искам бебе” съвместно със СиБанк стартира уникална за страната ни програма за кредит с преференциални финансови условия за двойки, лекуващи се в центровете за репродуктивно здраве.

От фондацията предлагат психологическа помощ за жени с репродуктивни проблеми в рамките на 6 месеца. Пилотният проект на програмата стартира във Варна през ноември 2007 година. Към момента има разкрити групи за лечение на безплодието в София, Сливен, Шумен, Варна, Бургас и Пловдив. До края на годината очакванията са в страната да бъдат сформирани общо 9 групи.

НЗОК осигурява само лекарствата за „инвитро” оплождането и то само за около 1200 жени в България, съобщиха още от фондация „Искам бебе”. Цялото лечение „инвитро” е на стойност между 4 и 5 хиляди лева.

В прикачения файл чуйте още за програмата от Милена Божилова - ръководител на Център за психологически консултации към фондация "Искам бебе":