Фолклорни самодейци от Каварна с награди от Национален фестивал
Фолклорни самодейци от Каварна с награди от Национален фестивал / Община Каварна

С първа награда и златен медал завоюваха децата от детски народен хор "Шарено коланче" в Каварна на националния фестивал „Кехлибарен грозд“, информираха от крайморската община. Третата награда и бронзовият медал отидоха при Женския народен хор от Каварна.

Във фестивала взеха участие над 1 200  участници от професионални и любителски фолклорни състави и народни хорове. Конкурсът се проведе за седма поредна година. Журито беше съставено от известни специалисти в областта на фолклористиката и музиката, сред които проф. д-р Светла Калудова–Станилова, декан на факултета по музикален фолклор и хореография към Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Розалина Гогова, доц. д-р Валентина Ганева–Райчева– фолклорист. В журито участваха и представители на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, Иван Иванов– хореограф на представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ и Йордан Терзиев– хореограф на ТС „Жарава“ с. Първенец /Пловдив/. Конкурсите от фестивала „Кехлибарен грозд“ се проведоха в няколко категории - автентичен фолклор, обработен фолклор, танцови групи, пеене, хора и народни обичаи.

Специални награди журито присъди за цялостно представяне, за най-емоционално изпълнение, за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции.