Холограмата на кралица Мария
Холограмата на кралица Мария / Дарик Добрич
Образът на кралицата е възпроизведен чрез дъщерята на Хилда Казасян
От следващата година Културен център „Двореца” в Балчик ще привлича туристи с нова атракция - 3D изображение на румънската кралица Мария. Холограмата бе представена за първи път днес пред журналисти.

Реджина Мария е посещавала лятната си резиденция в Белия град през 20-те и 30-те години на миналия век. Идеята пространствено да се възпроизведе образът й е на директора на „Двореца” Жени Михайлова.

Холограмата се намира в кабинета на Фердинанд Румънски – съпруг на Мария, обособен специално за него от кралицата. Той обаче умира през 1928 година и никога не е посещавал Двореца.

3D изображението е монтирано на една от стените на кабинета. То е дело на софийска фирма, занимаваща се с високи технологии, а целият проект излязъл около 10 000 лева. Михайлова сподели, че преди това са били разгледани много оферти, но тази била най-евтината и най-сполучливата.

Интересен е фактът, че кралица Мария е възпроизведена на 3D чрез дъщерята на Хилда Казасян Надежда. Именно младото момиче е използвано за графичния дизайн на изображението.   

кралица Мария Двореца
Дарик Добрич

„Процедурата е много сложна. На фирмата бяха изпратени множество снимки на кралицата, за да може да се пресъздаде образът и за да има движение. Изображението не е статично, затова трябваше да се заснеме жив човек. Предложиха ни няколко модела, но най-близо до образа бе  дъщерята на Хилда Казасян”, разказа Галя Георгиева – организатор „Културна дейност и специални събития” в Двореца. Използваните снимки са от времето, когато Реджина Мария е била на 21 години.

Приближавайки се към холограмата, човек може да види, че образът вдига ръката си и изговаря на български и английски език „Добре дошли в моя кралски дворец”.

Атракцията представлява допълнителна услуга за гостите на Двореца, която ще се заплаща. Цената още не е определена, но уверението е, че ще бъде символична.

кралица Мария Двореца
Дарик Добрич