Мамаду Диабате в Балчик
Мамаду Диабате в Балчик / netinfo
Днес и утре в Балчик ще се проведе етно фестивалът в рамките на форума "БезГраници"
Мамаду Диабате
94669
Мамаду Диабате
  • Мамаду Диабате
Музикалният етно фестивал в рамките на арт форума „БезГраници” ще се проведе днес и утре на откритата сцена на „Двореца” край Балчик.

„Eтно-уърлд мюзик” настроението ще завладее културния център от 19 часа и в двете вечери. Концертите са безплатни. Днес ценителите на този саунд  ще могат да чуят група Химерланд”, съставена от етно музиканти от различни държави, испанското дуо „Миелочин”, „Етно фри дуо” от Сибир, Русия, и още един руски деут – „Сандал”.

Арт форумът "БезГраници" отново ще събере в "Двореца" творци от цял свят

В неделя на сцената заедно с тиото си ще излезе звездата на тазгодишното издание на „БезГраници” – Мамаду Диабате от Буркина Фасо. Той ще представи традиционното изкуство на страната си, в което се преплитат музика и говор.

Мамаду Диабате е композитор и музикант, свирещ на балафон /перкусионен музикален инструмент/. Той е носител на множество международни награди. Роден е във Буркина Фасо в африканския континент, а в момента живее във Виена. Произхожда от традиционна „джели“ фамилия , която е известна с музикалния си дар и с разказвачеството на истории на народа на Самбла. Музикантът е имал тежко детство в страната си и сега финансира училище, в което 650 деца учат безплатно.

Определени музикални техники му позволяват да свири солово, създавайки внушението, че трима балафонисти свирят едновременно. От 2001 година насам той е записал 11 албума.

Мамаду идва за втори път в България. Преди 10 години е бил на фестивал в Смолянско и е свирил заедно с Елица и Стунджи.

„Културен център „Двореца” стана средище на музикални фестивали. Обхванали сме всички сфери на музиката – класическа, хорова, етно и джаз. Надявам се Двореца и Балчик да продължават да се развиват като музикален център в Североизточна България, а защо не и в цялата страна”, посочи директорът на ДКИ - КЦ”Двореца” Жени Михайлова.

Тя съобщи, че преди дни в чешкия град Валашске Мезиржичи е била представена фотоизложбата „Вечната красота на Балчик” на Ясен Казанджиев и Румяна Тенева, създадена именно на форума „БезГраници”.
 
Чуйте какво още каза в Балчик Мамаду Диабате в прикачения файл.