Двореца” в Балчик представя изложба в памет на художника Петър Савов
Двореца” в Балчик представя изложба в памет на художника Петър Савов / netinfo

Държавен културен институт "Двореца" в Балчик представя изложбата "Светлина" в памет на художника Петър Савов. В нея са включени последните творби на автора, който почина по-рано тази година. Експозицията беше открита снощи в присъствието на семейството и приятели на художника.

Изложбата е планирана миналата година, като авторът е държал тя да бъде открита през август, сподели неговата съпруга Мая Савова. "Направихме го по негово желание", посочи тя и обясни, че в експозицията са включени живописни платна и стъклопластики, създадени от автора през октомври и декември миналата година.

Петър Савов е един от основателите на пленера "Художници, Балчик, Любов" и "Двореца" беше специално място за него, отбеляза още съпругата на твореца.

"Показваме творбите на един страхотен човек и наш много скъп приятел. С тази изложба искаме да благодарим за неговото приятелството и вярваме, че творбите му ще имат свой живот", посочи от името на домакините Евгений Георгиев, специалист "Международни фестивали и културни дейности" в "Двореца".

"За мен освен художник той беше мислител и философ. Съжалявам, че толкова неочаквано си отиде. Сигурно Господ е имал нужда от художници и го е прибрал при себе си", сподели драматургът и режисьор Димитър Кабаков, който е сред дългогодишните приятели на твореца и присъства на откриването на изложбата.

Творбите на Петър Савов ще останат в галерия "Тунела" до 17 август.