Две заведения в Кранево са затворени и дезинфекцирани заради антракса
Две заведения в Кранево са затворени и дезинфекцирани заради антракса / Дарик Добрич

На територията на област Добрич има два обекта получили месни продукти от транжорната в Аспарухово, където бяха открити спори от антракс. Това са бистро „Интерпарк" и бистро „Сънрайз" към хотел „Зора" в курортното село Кранево, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Заведенията са били заредени с кайма, кебапчета, кюфтета, наденици и вратни пържоли.

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич са извършили проверка на двата обекта. Наличните количества месо - общо 84 кг, са иззети и върнати в транжорната, откъдето ще се предадат на екарисаж. Обектите са затворени и е разпоредена дезинфекция от специализирана лицензирана фирма в присъствието на инспектори от дирекцията. След извършването на пълна дезинфекция ще се вземат отривки от работните повърхности за изследване и до получаването на резултатите двата обекта ще останат затворени.

Инспектори от отдел „Противоепидемичен контрол" на РЗИ, също са извършили проверка на двата обекта. Установено е, че персоналът - общо 18 човека, които са боравили и консумирали месни продукти, доставени от въпросната транжорна, е в добро здравословно състояние. Никой не е боледувал през последните 8 дни, вчера всички са били здрави и не им е наложена антибиотична профилактика.

Хората ще бъдат наблюдавани от личните им лекари за следващите 8 дни, колкото е инкубационният период на антракса. Лечебните заведения в областта имат готовност за прием на пациенти със стомашно-чревни оплаквания, отбелязват още от РЗИ. Оттам считат че рискът от поява на заболяване е минимален. Въпреки това на гражданите, посетили двата обекта в последните 2 седмици и консумирали месна продукция, се препоръчва при стомашно-чревни неразположения да потърсят лекарска помощ.

За останалата част от населението риск не съществува, казват още от РЗИ - Добрич.

От Областна администрация - Добрич уведомяват, че от вчера д-р Маргарита Новоселска е в непрекъснати контакти с всички отговорни институции и с Областния управител на Варна, които провеждат необходимите действия и мерки с оглед овладяване на ситуацията. Тя уверява жителите на област Добрич, че са предприети всички възможни мерки, за да се установят и изолират евентуални продукти от месото на заразената с антракс крава.