ДПС преизбра областния си лидер и номинира Доган за председател на партията
ДПС преизбра областния си лидер и номинира Доган за председател на партията / Дарик Добрич

Д-р Ердинч Хаджиев е преизбран за областен председател на ДПС на деветата отчетно-изборна конференция на партията и ще ръководи областната организация за нов 3-годишен мандат. Той е бил единственият кандидат за поста и е получил единодушна подкрепа. В интервю за Дарик д-р Хаджиев отбеляза, че Движението за права и свободи се е утвърдило като трета политическа сила в региона. Запазихме и затвърдихме позицията си на проведените 4 последователни избори – два парламентарни вота, евроизборите и местния вот, посочи Хаджиев.

„На последните парламентарни избори постигнахме най-добрия резултат досега - 15 855 гласа и малко не ни стигна, за да  бъдем дори втора политическа сила”, коментира областният лидер. Той призна, че резултатите от местните избори са по-ниски, но обясни това със спецификата на този вот. По думите му в някои населени места в кметската надпревара един срещу друг са застанали членове и симпатизанти на движението, което е довело до разпиляване на гласове. До ситуацията се е стигнало, въпреки че кандидатите за кметове са номинирани възможно най-демократично - чрез предварителни вътрешни избори, каза Хаджиев.

Областният лидер не очаква сериозен отлив на членове на ДПС към новата политическа формация ДОСТ, създадена от доскорошния лидер на движението Лютви Местан.

13 души от Добричка област сред учредителите на новата партия ДОСТ

"Това, че на местно ниво в ДОСТ ще влязат разпознаваеми лица от средите на ДПС ще подейства повече отрицателно, отколкото положително на хората в нашата организация, така че не очаквам много от тях да се насочат към новата формация.  ДПС ще защити своите позиции в областта, ще запази своите симпатизанти и ще продължи да работи за тях. През годините е имало и други опити да се разцепи ДПС или да му бъдат отнети гласове, но те не са успявали”, коментира Ханджиев.

На 24 април ще се проведе национална конференция на ДПС, когато ще бъде избран нов председател на движението. Областната организация е номинирала за лидер  Ахмед Доган. „Заставаме зад общото становище на всички организации в страната, че д-р Ахмед Доган е естественият и единствен лидер на ДПС. Той олицетворява единството и сплотеността на ДПС, чиято идеология е основана на защитата на основните права и ценности”, каза Ердинч Хаджиев.

В работата на националния партиен форум през април ще участват 26 делегати от региона.