Договориха по-високи заплати в здравеопазването и социалните услуги
Договориха по-високи заплати в здравеопазването и социалните услуги / Дарик Добрич
Договориха по-високи заплати в здравеопазването и социалните услуги
72765
Договориха по-високи заплати в здравеопазването и социалните услуги
  • Договориха по-високи заплати в здравеопазването и социалните услуги

Регионалния съвет на КНСБ е договорил по-високи възнаграждения в Добричко за служители в ученическото и детско здравеопазване и социалната сфера, съобщи областният координатор на организацията Гинка Василева. Договорките са за тази година и обхващат всички общини, с изключение на Добричка и Тервел. Повишението ще засегне институциите, където има синдикални представителства. В тях служат 2 174 души, от които членове на КНСБ са 1 709-ма.

Увеличение на заплатите с 10% ще получават работещите в детските ясли и млечни кухни в Добрич, Крушари, Генерал Тошево и Шабла. Средното брутно възнаграждение в яслите ще достигне 561 лева, а на лекарите в училищата - 657 лева.

Повече със 7 до 9 процента ще вземат и работещите в социалната сфера, съобщи още Василева. В приютите възнагражденията ще стигнат 527 лева, а в Дневния център за деца с увреждания, където досега са били най-ощетени, вече ще получават 593 лева, което е с 28% повече в сравнение с 2012 година.

През 2014 г. ще има вдигане на възнагражденията и в културни институти - с 5% в Регионална библиотека "Дора Габе" и Исторически музей Добрич. С по 10% е договорено и увеличение за служителите в общинските администрации Шабла и Ген. Тошево. Подписано и е увеличение на ставката за нощен труд в региона - от 25 на 60 стотинки на час; както и парите при заместване да достигат до 60% от заплатата на длъжността.

В дълг сме все още към Домашния социален патронаж в Добрич, където вземат 454 лева, каза Василева. Там работят 44 души, които носят храна ежедневно на 400 адреса и обслужват 100 човека в социалните трапезарии. Надеждите са от общината да заделят през годината средства и заплатите и там да се покачат.

Координаторът на КНСБ подчерта, че занапред ще заложат на обучение и повишаване капацитета на представителите си по ведомства и предприятия, защото тези договаряния на колективни трудови договори трябва да се случват по места, а не на ниво Регионален съвет - общини.