Добрич ще отбележи 90 години организиран футбол в града
Добрич ще отбележи 90 години организиран футбол в града / Валя Янева

Шестима заслужили деятели на футбола в Добрич ще получат златни значки на Българския футболен съюз по повод 90 години от началото на организирания футбол в града. Тържественото честване на юбилея ще е на 3 април в зала „Добрич” от 16.00 часа, съобщиха организаторите от община Добрич.

 

Със сребърни и бронзови значки ще бъдат отличени други 18 души, свързани с историята на футбола в града. На още 25 треньори, футболисти, деятели и журналисти ще бъдат връчени плакети и грамоти.

 

Сред акцентите на проявата ще бъде представянето на книгата „90 години футбол в Добрич” с автор журналиста Илия Кишишев. Във фоайето на органовата зала ще бъде експонирана изложба с фотоси, запечатали моменти от историята на футбола в града.

 

На тържеството са поканени президентът на БФС Борислав Михайлов, Валентин Михов – президент на Профилигата, легендите от близкото минало Наско Сираков,

Добрич ще отбележи 90 години организиран футбол в града
netinfo
Йордан Лечков и Емил Костадинов и гости от ФК”Фарул” /Констанца/.

 

В рамките на юбилейното честване в Добрич се провежда ученически турнир за четири възрастови групи. До момента е приключило състезанието за 11 и 12 клас, в което победител е отборът на Езикова гимназия „Гео Милев”. През месец юни ще се проведе двустранна среща между футболисти от Добрич и играчи, които се състезават в други градове, но са излезли от Детско-юношеската школа на Добрич.

 

Честването на юбилея ще струва на общинската хазна между 15 и 20 хиляди лева, съобщи кметът Детелина Николова. Съжаление за унизителното състояние, в което се намира в момента футболът в Добрич /участие във „В” група/ изказа днес пред журналисти председателят на комисията по спорт в Общинския съвет Младен Матеев. Той заяви обаче, че в града имало хора с амбиции, които искат доброто да бъде възстановено, а лошото – забравено.

 

Първото футболно дружество в Добрич е създадено в края на март 1919 година и се е казвало „Развитие”. Първият официален мач в града се е играл през април 1922 година между отборите „Стрела” и „Черен тим”/Силистра/, като добричкият тим е спечелил с 2:0. Футболният отбор на „Добруджа” е влизал в елитната „А” група на България четири пъти – в годините 1962, 1966, 1990 и 2002.