Добрич ще е домакин на среща между местния и скандинавския бизнес
Добрич ще е домакин на среща между местния и скандинавския бизнес / община Добрич

Община Добрич и Търговско-промишлената палата ще бъдат домакин на среща между добричкия и скандинавския бизнес. Това стана ясно от срещата на кмета на Добрич Детелина Николова с почетния консул на Швеция Йоран Свенсон, проведена днес. В срещата взеха участие още почетният консул на Швеция, Германия и Норвегия във Варна Константин Дараданов и главният секретар на ТПП - Добрич Герман Германов.

Почетният консул на Швеция и ръководител на мисията в София Йоран Свенсон информира кмета Николова за желанието да инициира през месец май среща на бизнеса от област Добрич с представители на Българо-скандинавската търговска камара. Кметът Николова от своя страна изрази увереност, че подобна среща би довела до поставяне на началото на икономически контакти между област Добрич и камарата, които могат да доведат до партньорски общи проекти и обмен на производства и стоки.

Николова представи пред гостите икономическите и инвестиционните възможности  на Добрич, както и големите проекти, по които Общината работи в момента. Интерес предизвика проектът за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в село Стожер. Йоран Свенсон подкрепи сериозните амбиции на Община Добрич с този проект да подобри екологичното състояние на региона и да допринесе за неговото устойчиво развитие.

Гостът посещава за първи път Добрич. През есента на 2009 г. е учредена Българо-скандинавска търговска камара, която подкрепя и развива търговско-икономическите отношения между България и Швеция, Дания, Финландия, Норвегия и Исландия. Председател на камарата е Почетният консул на Швеция в София Йоран Свенсон, а Константин Дараданов е член на Борда на камарата.