Добрич ще е домакин на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат
Добрич ще е домакин на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат / DarikNews.bg, архив
Добрич ще бъде домакин за първи път на държавните  индивидуални училищни първенства по класически шахмат  до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години.  Организатори са БФШ 1928 и ЦСО-ШК „Енергия 21”. Състезанията ще се проведат от 1 до 6  май 2019 г. във  Висшето училище по мениджмънт и ще преминат под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

В съдийския състав от международни съдии ще се включат Иван Стойнов, д-р Радислав Атанасов и помощниците  Димитър Янев, Соня Пионова и Петранка Драганова. Турнирите ще се играят по швейцарска система в седем кръга или в кръгова система. Контролата за игра ще е 90 минути плюс 30 секунди на ход за всеки състезател до завършване на партията, информират организаторите. Турнирите са валидни за български рейтинг, а  повечето от тях и за международен рейтинг. Правото на участие е без ограничение, но е необходимо състезателите  да са картотекирани в клубовете, редовни членове на БФШ 1928.

Информацията за проявата ще се публикува в европейския шахматен портал www.chess-results.com и в сайта на БФШ 1928.
 
Победителите ще бъдат наградени с купа, златен медал, диплом и с титлата държавен училищен индивидуален шампион. Класираните на второ и трето място - със сребърен и бронзов медал и диплом. Ще бъде направено предложение до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, шампионите да  представят България на Европейските индивидуални училищни първенства в Румъния. Срокът за заявки е до 28.04.2019г. на имейл energy21_dobrich@abv.bg.

Шахматът в Добрич има дългогодишни традиции, припомнят още от ШК „Енергия 21”. Пътят е начертан от две легендарни личности, обявени за почетни граждани на Добрич - шахмайстор Живко Кайкамджозов и гросмайстор Петко Петков.