евроизбори избори
евроизбори избори / iStock/Getty Images
Днес е денят за размисъл преди вота за членове на Европейския парламент.
 
Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.
 
Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.
 
Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.
 
От ЦИК припомнят, че избирателите имат право да изберат как да гласуват – машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те трябва да помнят, че тя се попълва със знак „V” или „X“, задължително със син химикал.
 
Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

Над 165 хиляди са избирателите в област Добрич. Изборният ден започва в 7.00 часа на 26 май и ще приключи в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има избиратели, те ще получат право на вот.