Деветият фолклорен събор „С България в сърцето" започва в Каварна

Деветият фолклорен събор „С България в сърцето започва в Каварна
Деветият фолклорен събор „С България в сърцето започва в Каварна / Дарик Добрич, архив

Деветият международен Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето 2012" ще се проведе днес и утре в Каварна. Организатори на събитието са Община Каварна и Продуцентска къща "Пирина".

В 12 часа днес, на откритата сцена на централния площад в Каварна започват изпълненията на участниците в проявата. Тази година Каварна събира 360 българчета от чужбина и 1200 деца и младежи от България. В надпяванията и надиграванията в двата съборни дни са поканени да се включат представители на Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Косово, Македония. Изпълненията на съставите и изпълнителите в дневните концерти ще оценява професионално жури с председател проф. Елена Огнянова. Журито ще определи участниците в двата вечерни гала-концерта, които ще започват в 20.30 часа.

В концерта на 18 май ще се включат и народните певци Ваня и Марко Маркови, Величка Златева и Марина Михова. По традиция във финалната вечер на 19 май ще пее Илия Луков и заедно с участниците в събора ще извие най-дългото хоро. Специален гост тази година е народната певица Янка Рупкина. Тя ще изнесе рецитал в първата фестивална вечер и ще се срещне с участниците в събора.  

Традиционното надиграване „Кръшна ръченица" между българските и гостуващите участници тази година ще води Кирил Аспарухов. В програмата на събора са включени още ревю на автентични български народни носии и конкурс Мис и Мистър "Фолклор 2012".