Данъчни изкарват на светло търговците по Северното Черноморие
Данъчни изкарват на светло търговците по Северното Черноморие / Дарик Добрич

800 проверки по спазване на данъчното и осигурителното законодателство извършиха инспекторите от „Оперативни проверки" при НАП Варна през летния сезон на 2011 година, съобщават от ведомството. Подкрепени от колеги от вътрешността на страната, варненските данъчни са посетили 18 хотела, 252 заведения, 254 магазина, 91 увеселителни места, 60 пункта за обмяна на валута и други обекти.

За разлика от 2010-а, през тази година инспекторите са установили значително подобрение в данъчната дисциплина на търговците по Северното Черноморие, отбелязват от приходната агенция. Петима собственици на фирми са опитали да укрият част от реалния оборот. При проверка на дискотека в Кранево данъчните вдигали оборота и с 190%, а на ресторант край морето - със 80%. Две от влакчетата, извозващи туристи в крайморските курорти, също се оказали с до 200% повече средства. Тези обекти са били поставени под постоянен физически контрол на данъчни през целия летен сезон, за да се установят реалните им обороти и собствениците им да внесат дължимите данъци.

По време на масираните проверки инспекторите по приходите са установили, че все още търговците се изкушават да не маркират всичките си продажби на фискалните устройства. Някой от тях, проверявани през деня и издавали касови бележки, в нощните часове не са предоставяли фискални бонове на своите клиенти.

483 акта за установяване на административно нарушени са съставили приходните инспектори през летния сезон, като 334 са на некоректни търговци затова, че не издават касови бележки за извършените продажби. 33 от съставените актове са за нарушаване на Кодекса за социално осигуряване. За други нарушения на данъчното законодателство са съставени 114 акта, а за нарушения на Валутния закон - 2 акта.

Проверките за отчитане на продажбите от търговците ще продължат до края на годината, като контролът след 17 часа и през почивните дни ще бъде засилен на територията на цяла Североизточна България.