Център предоставя цялостна информация по младежки теми
Център предоставя цялостна информация по младежки теми / Дарик Добрич, архив

Продължава дейността на Младежкия информационно-консултантски център /МИКЦ/ в Добрич. Проектът е разработен по програма "Развитие на мрежата от Младежките информационно-консултантски центрове `2011-2015", финансиран от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи”, съобщават от центъра. Там всички млади хора на възраст от 15 до 29 години могат да получат цялостно информационно обслужване по теми, които ги вълнуват в ежедневието и най-вече свързани с тяхното бъдещо развитие: продължаване на образованието, социална  реализация, трудова заетост, осмисляне на свободното време. В институцията могат да отговорят на специфичните младежки проблеми и въпроси, свързани с психичното, емоционално, сексуално здраве и самочувствие. Специализиран екип  предоставя достъпни, индивидуални и групови безплатни консултации, съобразени с потребностите и интересите на младите хора.

МИКЦ информира за портали и уеб сайтове с различна тематика - професионална реализация, възможности за продължаване на образованието в чужбина, стипендиантски програми и необходимите документи за кандидатстване, онлайн образование и магистърски програми, дистанционно обучение, платени стажове в страната и чужбина, предстоящи конкурси, фестивали и концерти, доброволчество и др. 
През 2013 г. ще се проведат 7 еднодневни обучения в които ще бъдат обхванати 140 младежи. Темите на обученията ще обхванат превенция на рисково сексуално поведение, превенция на насилието, изборите които правим, развитие на предприемаческа култура у младите хора, превенция на психоактивни вещества, алкохол и тютюнопушене.

Във връзка с избора на професия МИКЦ Добрич ще организира среща с успели бизнесмени и предприемачи в сферата на туризма, селското стопанство, строителството, медицината.

Всеки ден от 9 до 17 ч. се предоставя информация по темите, които вълнуват младежите, в кабинета на МИКЦ в Общински младежки център, както и в сайта на МИКЦ.