Борят телефонните измами с предупредителни листовки и информационни срещи
Борят телефонните измами с предупредителни листовки и информационни срещи / Дарик Добрич
Борят телефонните измами с предупредителни листовки и информационни срещи
85053
Борят телефонните измами с предупредителни листовки и информационни срещи
  • Борят телефонните измами с предупредителни листовки и информационни срещи

Вече е вкарана в действие масираната кампания с мерки за противодействие на телефонните измами, която бе приета на среща в Областна управа на 17 февруари т.г.. От Областната дирекция на МВР и Областна администрация разпространяват листовки с предупредителни надписи. От тях има поставени в търговски обекти в Добрич.
На листовката на полицията има червен знак "STOP!" и пише „Не давайте пари на измамници! Позвънете на близките си задължително от друг телефон! Не се провежда полицейска операция! Не предстои важна сделка! Не се е случила тежка злополука! Не се налага неотложна операция!".

От Областна администрация разпространяват друг вид призив, който е по-конкретен с думите: „Пазете се от измами! Ако на домашния ви телефон се обадят непознати, съобщят за катастрофа с роднина и ви поискат пари, или заговорят за печалба от лотария, независимо от повода, по който ви се обаждат - не давайте пари! Става дума за измама! Незабавно звъннете в полицията!" Има и още предупреждения: „Ако ви спрат на улицата или позвънят на вратата ви с различни предложения, заговорят ли ви за пари - става въпрос за измама! Не се доверявайте! Не давайте пари на непознати!"

Идеите са предупреждението за телефонни измами да достигне до всеки, затова ще съдействат общини, кметове и кметски наместници, Регионалния инспекторат по образованието - раздавайки листовки в училищата. Разчита се много на Областния съвет на пенсионерите и на активната работа в пенсионерските клубове. Планират се разговори по места с възрастните хора, които са най-честите жертви на телефонни измама. Вече са проведени такива срещи в клубове в Добрич, както и в Генералтошевско. В клуб „Димят" в Добрич са били поканени служители на полицията, които са говорили за опасността от измами, демонстрирали са и видеофилм. Кметът на Шабла е поел ангажимент да организира срещи в общината. От Съюза на пенсионерите-2004 с председател Марин Драгнев също обещават да съдействат с разгласата между своите членове при провеждането на превантивно-информационната кампания.

Чуйте какво сподели той в аудиото.