Болница Тузлата край Балчик посреща пациенти в обновена база
Болница Тузлата край Балчик посреща пациенти в обновена база / netinfo

80% от базата на специализираната болница за рехабилитация „Тузлата” край Балчик вече е обновена, съобщи директорът на здравното заведение д-р Камелия Кирчева.

Болницата разполага с 20 реновирани стаи със самостоятелен санитарен възел, климатик и телевизор. Със собствени средства на лечебното заведение са закупени нови апарати за физиотерапия и за фототерапия. 62 хил.лева са предоставени от министерството на здравеопазването, като с тях е подменена дограмата на сградата, направена е минерална мазилка и изолация на стените, извършени са укрепителни дейности по терасите и стълбите.

Основната част от ремонтните дейности са извършени в края на 2013 година, а до края на януари т.г. са приключени довършителните работи. Д-р Кирчева подчерта, че известни ремонти в лечебницата са правени ежегодно от 2008 година насам, като всяка година се подменя и остарялата апаратура.

През 2013 година през здравното заведение са преминали 1719 пациенти - с 210 повече от предходната 2012 год. От тази година болница „Тузлата” ще работи целогодишно.

Там постъпват пациенти по здравна каса, по програмите на НОИ и пациенти срещу свободно заплащане. Здравното заведение работи по 7 клинични пътеки, като се очаква до дни да бъде подписан договорът с НЗОК. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система. Услугите, които предлага лечебницата, са електролечение, светлолечение, кинезитерапия, калолечение и луголечение. Капацитетът на болницата е 60 легла, като в момента там се лекуват и рехабилитират 42 души. Първите пациенти за годината са постъпили на 17 февруари.

Увеличава се броят на тези, които идват на свободно заплащане, каза д-р Кирчева. Това са предимно чужди граждани – руснаци и англичани, които са или на почивка в района, или са си закупили имоти наоколо и ползват услугите на болницата.