Библиотеката представя изложба „Йордан Йовков на театрална сцена”
Библиотеката представя изложба „Йордан Йовков на театрална сцена” / netinfo

По повод 136 години от рождението на българския писател и драматург Йордан Йовков, сектор „Краезнание” на Регионална библиотека „Дора Габе” представя изложба „Йордан Йовков на театрална сцена”. В експозицията са включени съхранявани през годините афиши от театрални представления, поставяни от Драматичен театър „Йордан Йовков” – гр. Добрич и от гостуващи театри от страната, покани и програми за представления и Йовкови тържества.

Интерес представляват програмите на добричкия театър, дарени от Любомир Опълченов на спектаклите „Албена” – 1947 г., „Боряна” – 1955 г., „Чифликът край границата” – 1965 г, афиш от 1965 г. на Драматичен добруджански театър "Йордан Йовков",  за първото представяне в страната на спектакъла "Чифликът край границата", постановка на Н. Петков. Представени са и програми на постановки по произведения на Певеца на Добруджа – „Жетварят” (1967 г.), „Милионерът” (1970 г. ) и др. На изложбата място са намерили и афиши с представления на гастролиращи театри.

Интерес представляват театралните събития по повод 85-годишнината от рождението на писателя - на Добричкия театър и гостуващи театри: Програма с театрални представления по творби на Й. Йовков – постановки на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театъра на словото – София със „Старопланински легенди”(1965 г.), Варненската народна опера с „Албена” през 1965 г., изнесени в град Добрич и в селищата от тогавашния окръг; „Сънищата на г-ца Анна П. Б.” на Драматичен театър – Плевен (1993 г.); „Албена” на Драматичен театър „Константин Величков” – Пазарджик (1995 г.), постановка на Крикор Азарян; „Жетварят” на Драматичен театър – „Сава Доброплодни” - Силистра (1998 г.) и др.

Изложбата включва и интересни покани и афиши, свързани с годишнини от основаването на Драматичен театър „Йордан Йовков” - „Вечери в Антимовския хан или шепа пепел” (2003 г.), по повод 75-годишнината на театъра, до най-новите – „Староприемница край границата” (2010 г.), с режисьор Павел Павлов, „Лалугер” (2010 г.) с режисьор Юрий Дачев и много др.

Експозицията може да бъде разгледана във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” от 1 до 30 ноември 2016 г.