Балчик събира визуални артисти от цял свят за 9-тото издание на арт фестивала "Без граници"
Балчик събира визуални артисти от цял свят за 9-тото издание на арт фестивала "Без граници" / Община Балчик
Деветото издание на Международния арт форум и фестивал "Without Borders" / ”Fara Frontiere” / ”Без граници“ ще се проведе от 4-ти до 11-ти октомври в ДКИ КЦ “Двореца“ - Балчик и в Културния дом на град Мангалия, Румъния. По време на събитието се очакват 18 визуални артисти от Аржентина, Чили, Швейцария, Румъния, България, Русия, Турция, Испания, Еквадор и Украйна. Те ще участват в арт пленера, който по програма е част от форума, информират от Двореца в Балчик.
 
"Without Borders" е едно от водещите балкански крос-културни събития, носещи европейската ценностна система и промотиращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен. Форумът цели да се превърне в катализатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.
По време на събитието ще се проведат две изложби на художници и фотографи - в Културния Дом на гр. Мангалия, Румъния на 8-ми октомври от 17:00 часа и в „Каменна зала“  в „Двореца“- Балчик на 10-ти октомври от 17:30 часа.

Между участниците тази година се открояват имена на известни творци като Силвия Албуйшек (Аржентина), Гюлай Юксел (Турция), Иняки Вилануева (Навара-Испания),  Андрей Королчук (Русия), Хуан Мануел Фернандез Куичан (Еквадор) и др.

Форумът е продукция на „Стопанска Камара“ – Варна с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“ - Балчик, галерия „Луйза Кала“-Румъния и арт мрежа „Скендерман”.
 
„Без граници“ стартира през 2003 година. От 2013 събитието традиционно се провежда едновременно от двете страни на границата в България и Румъния.
“Без г раници“ започва своето съществуване като конференция за културна политика и арт мениджмънт, включвайки водещи световни фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. Следващото голямо издание се планира за септември 2019,  когато се очакват 80 участници от цял свят за 10-тото юбилейно издание.