Атака пита кметицата незаконни ли са общинските дружества
Атака пита кметицата незаконни ли са общинските дружества / netinfo
Групата общински съветници от партия "Атака" отправи питане до кмета на Добрич Детелина Николова. Питането е във връзка с начина на управление на имот на улица “Иван Хаджи Вълков”. Имотът се стопанисва от общинското дружество “Спортни имоти” ЕООД. Съветниците питат има ли отдадени под наем помещения в този имот, проведен ли е избор на наемател, има ли сключвани анекси за удължаване на срока на договора и отдавани ли са допълнителни площи, които не са били предмет на търга.

Според съветниците от “Атака” “Спортни имоти” и други търговски дружества със 100% общинско участие са създадени в нарушение на закона за общинската собственост и продължават да упражняват дейност. Между тях е и “Обреден дом” ЕООД.

“Освен че се нарушават закони на Република България, се възпрепятства и възможността за усвояване на средства от две процедури по ОП “Регионално развитие” за облагородяване на паркове в размер на минимум 50 000 евро. Това би било възможно, ако тези дружества са общински предприятия”, се казва в питането.

Съветниците настояват за отговор на въпроса защо Община Добрич съзнателно допуска търговски дружества със 100% общинско участие да упражняват дейност в нарушение на законите на страната и какви мерки трябва да се предприемат.