Апелативният съд потвърди отстраняването от длъжност на главния архитект на Каварна
Апелативният съд потвърди отстраняването от длъжност на главния архитект на Каварна / Sofia Photo Agency, архив

Апелативният съд във Варна потвърди временното отстраняване от длъжност на главния архитект на община Каварна Юлиян Илиев. Той е разследван за това, че като длъжностно лице използвал служебното си положение за неправомерни сделки, които го облагодетелствали. Заедно с главния архитект, който е привлечен да отговаря за три сделки с имоти, по това досъдебно производство е разследван и началникът на отдел ТУС в община Каварна Десислав Костов. 55-годишният архитект и бившият началник отдел ТУС търпят мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 20 000 лева, определена от Добричката окръжна прокуратура. На 8 септември тази година Добричкият окръжен съд отстрани временно от длъжност главния архитект на Каварна, а днес апелативната инстанция остави без уважение жалбата на защитата му срещу отстраняването от работа.

Според адвоката на Илиев вече цяла година разследващите събират доказателства, а обвиняемият по никакъв начин не е препятствал наказателното преследване.

Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на изводите на първата съдебна инстанция. Става въпрос за множество сделки, извършени от длъжностно лице неправомерно, от които се е облагодетелствал. И този съд преценява, че ако бъде на работното си място Илиев може да попречи на разследването или да окаже въздействие на бъдещи свидетели по делото, които работят в същата администрация.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което бе потвърдено временното отстраняване от длъжност на Главния архитект на Каварна, не подлежи на обжалване.