Ангел Табаков: По-ползотворно е общинският съвет да работи безконфликтно
Ангел Табаков: По-ползотворно е общинският съвет да работи безконфликтно / Дарик Добрич
Ангел Табаков: По-ползотворно е общинският съвет да работи безконфликтно
50591
Ангел Табаков: По-ползотворно е общинският съвет да работи безконфликтно
  • Ангел Табаков: По-ползотворно е общинският съвет да работи безконфликтно

За разлика от други общински съвети в областта, където при приемането на бюджетите се наблюдаваха значителни конфликти между съветници и кметове, в град Добрич се работи спокойно. Това председателят Ангел Табаков обяснява основно с наличието на доминиращо партийно мнозинство - 25 съветници са от ГЕРБ. Табаков, който бе гост в студиото на Дарик за първи път след заработването на новия състав на местния парламент, коментира, че начинът на работа в Добрич е по-успешен според него, от наличието на силна опозиция, създаваща проблеми на управляващите, както е в други общини.

"Мнозинството на ГЕРБ обаче не влияе на работата на съвета, то не е послушно" и не позволява безапелационен конфорт и липса на контрол за кметския екип в Добрич, категоричен е Ангел Табаков. Той обясни, че първоначалното впечатление, че техните съветници не са дейни и не вземат думата на заседанията е вярно, но това се дължи на сериозната предварителна работа в постоянните комисии, където те изискват цялата нужна информация от администрацията.

За четирите месеца работа досега няма входирани докладни за разглеждане от страна на съветници, каза още председателят. Забелязва се завишен интерес към заседанията на постоянните комисии. Те са отворени и вече се посещават от заинтересувани съветници, които не са част от състава на съвещаващата комисия. Гражданите не са достатъчно активни засега, смята Табаков. Той съобщи, че винаги е на линия за сигнали и срещи, че е често търсен по телефона и в приемния си ден, но много от въпросите са лични или са свързани с търсене на работа, което не е в компетенциите му. Табаков посъветва добричии да внасят писмено исканията си, за да им бъде отговорено надлежно от съветниците или общинска администрация - според характера на питането. Не са получавани досега оплаквания от работата на служители на община Добрич, нито по особено значими обществени или градски теми.

Табаков обеща да се постави на дневен ред и изборът на обществен посредник - омбудсман, в Добрич, какъвто се предлага да има от дълги години и все още нито един състав на общински съвет не успя да утвърди.

Досегашната работа на колегите си председателят определи като добра, но посочи, че в началото на следващото заседание ще им припомни някои моменти от правилника за дейността им, тъй като по време на сесията за приемането на бюджета се е наложило да въдворява ред и да прави забележки. Като цяло обаче той смята, че съветниците идват подготвени на заседания и структурата на постоянните комисии е удачна.

Чуйте повече от думите на Ангел Табаков в прикачения файл. Той е председател за първи мандат, в предишния състав бе също съветник, председателстваше комисия "Инфраструктура и транспорт", занимава се с частен бизнес в сферата на товарните превози.