АБВ ще щурмува кметската власт в Добрич, Милко Пенчев готви управленски екип
АБВ ще щурмува кметската власт в Добрич, Милко Пенчев готви управленски екип / Дарик Добрич

АБВ се цели в кметското място в Добрич, а кандидат-кметът и областен лидер на партията Милко Пенчев вече работи по съставянето на новия кметски екип, съобщи самият той пред Дарик. „За няколко от постовете съм предвидил личности, които са добре разпознаваеми, с нужния професионален и житейски опит без да е задължително  да са партийни членове” – коментира Пенчев. Той категорично предвижда балотаж на първия тур на предстоящите местни избори в Добрич, а себе си счита за добре разпознаваем и харесван от членовете и симпатизантите на АБВ.

„Нашата кампания не започва на 25 септември, а много по-рано. Тя няма да бъде тъй наречената плакатна война,  а  съвсем позитивна кампания, няма да бъдем критикари на това, което се е случило, по-важното е да намерим градивни решения, които ще са полезни за гражданите” – обяви Пенчев.

В шест от осемте общини на областта АБВ издига кандидати за кметове. В Крушари партията е склонна да подкрепи друг кандидат за кмет, а в Каварна предстои да се вземе решение дали да бъде издигнат собствен кандидат за кмет или да бъде подкрепен друг. В четвъртък е  насрочена заседание на Областния съвет на партията,  на което ще бъдат взети окончателните решения. Във всички общини АБВ ще издигне собствена листа за общински съветници. В Добрич вероятно листата ще бъде пълна – с  41 места, а  гражданската квота ще бъде застъпена с избираеми позиции, информира още областният лидер на АБВ. Той подчерта, че в листата  за общински съветници е спазен принцип, залегнал във френската конституция – 50 на 50 мъже и жени. Освен твърде широката гражданска квота, са застъпени хора с различни професии и добра професионална компетентност в различните сектори. Крайната цел обаче е да бъде премахнато мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет, твърдят от АБВ.

През 2011 г. Милко Пенчев  бе кандидат за кмет на Добрич от гражданско движение „Граждани в повече”. „Движението не е загубило своята идентичност, значение и смисъл, продължавам да участвам в него, но гражданските структури нямат силата и лостовете, с които могат да повлияят на процесите в Добрич. За жалост нито едно от нашите граждански начинания не бе доведено до краен резултат. Влизането ми в АБВ е плод на дълги размисли и смятам, че водейки се от моите принципи и идеали, мястото ми е точно там” – коментира по този повод Пенчев. За него неучастието в изборите е глас в полза на статуквото, който не работи за бъдещето на Добрич.