3474 декара земя се предлагат на търговете срещу компенсаторки в Добричка област
3474 декара земя се предлагат на търговете срещу компенсаторки в Добричка област / DarikNews.bg, архив

3474 декара земя в Добричка област ще се предлагат на предстоящите търгове с поименни компенсаторни бонове, съобщи пред Дарик директорът на Областна дирекция „Земеделие” Стелиян Митев.

Той припомни, че на 21 август бе открита процедурата за продажба на 154 хиляди декара земя от държавния поземлен фонд в цялата страна на притежатели на компенсаторки.

Най-много земя излиза в търговете в община Тервел – 1489 дка, следвана от Добричка – 835 дка, Балчик – 717 дка, а в Каварна предлагат само 2 декара.

Срокът за подаване на заявления за участие в търговете е до 24 септември включително. До вчера все още в дирекцията нямаше постъпили документи. Според Митев обаче кандидатите щели да се активизират последните два дни, така ставало и на търговете за наем и за аренда на земи.

„В Закона са собствеността  и ползването на земеделските земи има текст, според който при поземлената реформа и възстановяването на собствеността, специално за Добруджа са били връщани до 300 декара, а оттам нагоре собствениците на земи са обезщетявани с компенсаторни бонове”, обясни Митев. С информация колко са притежателите на бонове в областта разполагал само централният депозитар.

„Допреди месец тези бонове бяха с много ниски цени. Досега нямаше форма, в която притежателите на бонове да участват и да ги използват. Просто те са притежатели и оттам насетне нищо. Така че държавата сега е намерила добра форма – желаещите могат да купят земя, а ако не купят, могат да продадат боновете. Защото цената им скочи  1,5 пъти след обявяването на търговете”, коментира Митев.

Номиналът на едни бон е 1 лев, но пазарната цена досега е била в пъти по-ниска.

Неотдавна от МЗ бяха разпоредени проверки на предлаганите за търг земи – дали парцелите не влизат в „НАТУРА 2000” и дали не са публична държавна собственост. В Добричка област нямало допуснати грешки.  Резултатите от търговете ще станат известни в края на октомври.