Хвърляне на кръста в Силистра
Хвърляне на кръста в Силистра / Галина Георгиева
На големия празник Богоявление, 25-годишният Ивайло Няголов "спаси" Багоявленския кръст в ледените води на река Дунав. В съревнование с още 13 смелчаци и пред погледите на над 1000 силистренци, дошли на брега на реката за празника, младият мъж бе най-бърз и успя пръв да достигне до кръста, хвърлен в реката от Негово високо преосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.

Ивайло сподели, че скача за кръста за първи път в живота си, а на себе си и силистренци той пожела много здраве и късмет.

Парични награда за победителя и участниците бяха осигурени от Доростолска митрополия, Община Силистра и областния управител Ивелин Статев .С благоволението на Владиката, кръстът ще остане няколко дни в своя „спасител“ , след което отново ще бъде върнат в храма.

В ранните сутрешни часове на днешния Йордановден, Доростолският митрополит Амвросий, в съслужение с градското духовенство отслужиха Архиерейска Златоустова Света литургия и Велик Богоявленски водосвет в Катедрален храм „Св. св. Петър и Павел” в Силистра.

По данни от общинския отдел ГРАО, именниците днес в община Силистра са над 2 500.