24 ученици от Финансово-стопанска гимназия - евродепутати за един ден
24 ученици от Финансово-стопанска гимназия - евродепутати за един ден / netinfo

24 ученици от Финансово-стопанска гимназия за един ден станаха депутати за в Европейския парламент в Страсбург, съобщават от учебното заведение. Те бяха част от общо 450 ученици от 20 европейски страни, които участваха в симулации на пленарни заседания, работа по комисии и гласуване на резолюции.

В рамките на многоезични работни групи младежите дискутираха по темите: "Ценностна система", "Миграция и интеграция", "Околна среда и възобновяеми енергийни източници", "Свобода на информацията и гражданска култура", "Солидарност между поколенията", "Бъдещето на Европа". Добричките ученици се представиха блестящо в своите групи, както и по време на пленарните заседания. Те участваха в разискванията със свои резюмета и въпроси.

В края на парламентарния ден бе проведена евроигра. До финалния кръг достигнаха 20 ученици от 15 страни. Сред тях бе и Яница Ангелова, която завоюва първо място заедно със своя отбор, съставен от още четирима младежи от други страни.

Пътуването на добричките ученици е финансирано по програма "Евроскола". Чрез нея ученици от училища от страни-членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург.

По време на пътуването учениците посетиха много европейски градове, между които Ниш, Будапеща, Базел, Берн, Женева, Монтрьо, Верона и Венеция и се насладиха на предколедна Европа.