199 жалби и сигнали в РИОСВ-Варна през изминалата година
199 жалби и сигнали в РИОСВ-Варна през изминалата година / netinfo

199 жалби и екосигнали са подали граждани, фирми и институции писмено и на “зелен телефон”  през изминалата година, съобщават от РИОСВ-Варна. Най-честите сигнали на гражданите са свързани с бедстващи птици и животни от защитени видове, със замърсяване на атмосферния въздух и нерегламентирано изхвърляне на битови и строителни отпадъци.

По подадените сигнали са извършени своевременни проверки, при констатирани нарушения на екологичното законодателство са дадени 39 предписания за тяхното отстраняване и са съставени 8 акта.

62 от сигналите и жалбите са неоснователни, а 50 са препратени по компетентност на други институции, като за извършените проверки и предприетите мерки РИОСВ-Варна е била уведомена в законоустановения срок.

На “зеления телефон” 052/ 634 582 денонощно в РИОСВ-Варна се приемат жалби и сигнали за нарушения, свързани с компонентите на околната среда – замърсяване на води, почви, въздух, нерегламентирано изхвърляне и унищожаване на отпадъци, притежаване и търговия със защитени от Закона за биологичното разнообразие растителни и животински видове.  Анонимни сигнали не се приемат.