14 тона отпадъци събраха горските служители в Добричко
14 тона отпадъци събраха горските служители в Добричко / СИДП

Над 550 горски служители и повече от 200 доброволци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно", като се включиха в почистването на горски територии в четирите области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Избрани бяха замърсени участъци на възлови и крайпътни зони или често посещавани от туристите места.

Горските стражари събраха и извозиха стотици чували с опаковки от храни, бутилки и найлонови торбички. Почистени бяха и нерегламентирани микросметища със строителни отпадъци. В област Добрич бяха събрани 14 тона отпадъци.

14 тона отпадъци събраха горските служители в Добричко
netinfo

Държавно горско стопанство „Добрич" организира почистване в местностите Дъбовете, Златия и Житница. 20 служители на стопанството събраха 3 тона отпадъци.
Служители на ДГС „Генерал Тошево" и доброволци събраха около 5 тона и половина отпадъци. 2 тона от тях бяха извозени след акция по почистването на защитена зона „Суха река", в която се включиха 20 души. Около 30 души, сред които и служители на община Генерал Тошево, организираха почистване на горски територии край града, включително и местността „Малкия парк", където бяха събрани 3,5 тона боклуци.
Над 2 500 кг отпадъци събраха служителите на Държавно ловно стопанство „Тервел". Повече от 50 души заедно с десетина доброволци се включиха в почистването на горските територии край пътищата за селата Оногур, Божан, Жегларци, Полковник Савово, Нова Камена и Войниково, както и местността „Кьостата". Събраните отпадъци бяха извозени с техника на стопанството и лични автомобили на служителите до сметищата на гр. Тервел и селата Коларци, Нова Камена и Полковник Савово.
3 тона отпадъци е равносметката от почистването, което организира Държавно ловно стопанство „Балчик". Над 20 служители се включиха в инициативата, която обхвана горските територии в землищата на селата Батово и Църква, както и лесопарк Каварна.

„Гората е на всички ни! Нека я пазим от замърсяване!", апелират от СИДП и припомнят, че туристическата раница е кошчето за отпадъци в гората. Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лв. за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии.