100 Кила и Тити Папазов посетиха националния детски диабетен лагер в Кранево
100 Кила и Тити Папазов посетиха националния детски диабетен лагер в Кранево / netinfo

Диабетът е диагноза, но тя не осъжда болните да седят у дома, да са откъснати от приятелите си, да не се занимават активно със спорт и да се забавляват. Това е най-важният урок, който 29 деца на възраст от 4 до 17 години учат в първия у нас Национален детски диабетен лагер, наречен "Докосни дъгата" по името на асоциацията, нагърбила се с организирането му.

Основен организатор е и Центърът по иновативни терапии и авангардни технологии при диабета към МБАЛ "Света Марина" - Варна. Петима лекари и медицински сестри от екипа на детския ендокринолог проф. Виолета Йотова се грижат за децата денонощно. Доброволци са и още десетина ентусиазирани млади хора с различни професии. С тях неотлъчно е и Денислава Ангелова - баронеса Плевенска,  съучредител на асоциация "Докосни дъгата", която от две години се бори всяко дете с диабет у нас да има инсулинова помпа и нужните за нея консумативи.

Доброволец е и певицата Яна Каменова, както и Елена Дикова. В първите дни с малките палавници бяха още Ангел Ковачев (познат като част от дуета Ангел и Мойсей) и репортерът от "Господари на ефира" Влади Василев.

Тити Папазов пък доведе със себе си варненския баскетболист, играещ в Италия - Деян Иванов. "Диабетът не е болест, която трябва да ви пречи да спортувате активно. Нещо повече - в кариерата си съм срещал много спортисти, които имат същата диагноза, но са достигнали върховете в този или друг спорт", каза Деян Иванов при откриването.

В първия ден от лагера с децата беше и рап изпълнителят 100 кила, който е част от каузата още от самото й начало. Той подкрепи каузата с участието си в телевизионния формат "Звездни стажанти", а след това осигури средства за пребиваването на децата в Кранево.

Лагерът започна със спортни игри на плажа. А какъв по-забавен може да е следобедът за един тийнейджър, ако 100 кила те учи как да скачаш с чувал и как да разпознаваш флаговете на спасителите?

После дойде ред на песните и прескачането на лагерния огън. Понеделник беше денят за морски рисунки, а във вторник децата гостуват в "Спортпалас", където ще имат тренировка по водна топка.

Малките лагерници, които пристигнаха в Кранево от цялата страна, са настанени в база "Невен", предоставена безвъзмездно от “Ученически отдих и спорт” ЕАД при Министерството на образованието.