Защитни диги на плажа в Бургас от понеделник
Защитни диги на плажа в Бургас от понеделник / netinfo

Издигането на пясъчните диги на Северния плаж ще започне още в понеделник. Целта е да се защити ивицата от природни бедствия, съобщиха от фирмата-концесионер.
Преди дни вълни заляха брега и отнесоха палми от близките заведения, както и част от чадърите, разположени на първа линия. По този повод фирмата-концесионер поиска от областна управа официално разрешение да започне изграждане на предпазни диги.

"Във връзка с оформените през зимния сезон на 2013 година диги на стопанисвания морски плаж "Бургас - Север" е извършена проверка и проведена кореспонденция с компетентните органи. Установено е, че оформянето на пясъчни диги, които впоследствие се разстилат и заравняват не влошава състоянието на пясъка и препятства намаляване на количеството му", каза губернаторът Павел Маринов.

Той посочи, че ивицата не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Депонирането на пясъка с цел препятстване на морските вълни и запазване целостта на пясъчната ивица не засяга Черно море и не нарушава Закона за водите.