Започна процесът за лъжесвидетелстване на Митьо Очите и компания
Започна процесът за лъжесвидетелстване на Митьо Очите и компания / netinfo
Районият съд в Бургас даде ход на делото в което за лъжливи показания и скриване на истината е обвинен Димитър Желязков–Очите с четирима от приближените му. Заедно с несебърския наркобос пред съда застанаха Янко Гюров Поморийския, Димитър Банов и Лъчезар Димитров. На делото не присъства братът на Димитър , Бано който е обявен за общоевропейско издирване.

Групата е обвинена по чл.290 от НК за лъжесвиделстване на процеса за убийството на помориеца Венелин Москов. Той бе открит застрелян със 7 куршума на 15 юни 2000 г. За убйството бе осъден друг от хората на Очите-Румен Димитров–Психото, който получи 20 години затвор. Според прокуратурата Очите и Гюров са излъгали по време на съдебни заседания за обстоятелства около убийството на Москов. Братята Банови и Лъчезар Димитров са се опитали да изградят фалшиво алиби на Румен Димитров–Психото.

Днес като свидетел беше разпитан Стоян Димитров-Толупа, осъден за взрива в Несебър при който загина съпругата на Желязков, заедно с брат й и бодигарда на семейството. По време на процеса Толупа, заяви че Очите и Гюров са присъствали на убийството на Москов и дори са били съучастници. Днес обаче, той каза пред съда, че е минало много време и не може да си спомни нищо за убийството. Освен Толупа, като свидетели бяха разпитани Румен Димитров –Психото, Сава Каров бивш полицейски служител и снахата на убития-Димитрина Москова. Във връзка с възникнали противоречия в нейните показания адвокатът на Очите и Гюров, Илиян Василев поиска становище на прокуратурата затова, дали е затаила истина при днешните си показания. Искането беше отхвърлено. Делото беше отложено за разпити на неявили се и новопризовани свидетели.

Според закона наказанието за този вид престъпление е до 5 години лишаване от свобода. В края на януари Очите и Гюров подписаха споразумение с прокуратурата и се признаха за виновни за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.