Задържаха лихвар в Средец, изнудвал длъжниците си
Задържаха лихвар в Средец, изнудвал длъжниците си / Дарикнюз, архив

Образувано е досъдебно производство срещу 47-годишния Пеню Пенев от Средец заради лихварска дейност, съобщиха от полицията. Той е криминално проявен и осъждан. В дома му служители от сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Бургас и Районно управление "Полиция" - Средец са намерели и иззели близо 20 дебитни карти на различни лица, дневник със записки и имена на лица, вземали кредити от Пенев и сумата от 730 лв.

По първоначални данни мъжът се занимавал с лихварска дейност, като предоставял кредити на лица в затруднено материално положение. Срещу дадения кредит той вземал, като гаранция дебитната карта на кредитополучателя, като теглел превежданите социални помощи или майчинство от картата, без значение че сумата далеч надвишавала дадената назаем.

Въпреки молбите на длъжниците му, че са върнали взетата сума, Пенев продължавал да се облагодетелства с парите от дебитните карти, дадени като гаранция. Към момента са разпитани 40 свидетели, като предстои разпит и на други пострадалиели. По случая е образувано досъдебно производство. Потърпевшите от дейността му могат да се обадят на тел. 05517003, 856 504 и 856 707.