Възстановяват щетите край Обзор
Възстановяват щетите край Обзор / Морето край Обзор е чисто след възстановяването на колектора за отпадни води

Напълно е възстановен скъсаният колектор на мръсните води на гр. Обзор. Заради ураганните бури през месец февруари, голяма част от канализацията на морския курорт бе отнесена от морето, заедно с части от крайбрежната алея. С отпуснати средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, мръсните води са заустени. Морската вода е абсолютно чиста, показват изследванията и няма никакви забележки от екологично естество.

Обзор впрегна големи усилия, за да реши този голям проблем преди началото на новия туристически сезон. Наред с възстановяването на колектора, върви и изграждането на ново на крайбрежната алея, която минава над него, нейното укрепване, павиране и облагородяване, съобщи кметът Христо Янев. Плажът на един от най-красивите ни морски туристически центрове вее е приведен в готовност да посрещне хилядите български и чужди туристи.

В началото на февруари Обзор стана жерва на тежко природно бедствие. Бурен северен вятър и морско цунами буквално отнесе крайбрежната инфраструктура. Пешеходната зона по протежение на морето, заедно с парапети, осветителни тела, пейки и т.н. бяха погълнати от вълните. Най-големият проблем беше буквално изчезналия колектор на мръсната канализация. Цялостния размер на щетите бе оценен на близо 650 000 лв.
Предстои поетапното изграждане на нова подпорна стена на крайбрежната алея, на ново централно стълбище към плажа, на около 300 м алея, заедно със всики съпътстващи съоръжения. Кметството в Обзор е твърдо решено да компенсира тежките поражения и да придаде на бреговата си зона по-привлекателен и красив вид, от преди разрушенията.