почетен консул на Украйна в Бургас
почетен консул на Украйна в Бургас

Дни на украинската култура започнаха в Бургас. Те бяха открити с вълнуващ концерт на бургаския ансамбъл на украински деца  на Beautiful voice и с изложба на художничката Юлия Красовска.

Копнеж, мечтание, носталгия… Започват дните на Португалия в Бургас

На 27 юли, събота, старт на празниците дадоха почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов и зам.-кметът на общината Йорданка Ананиева, които подчертаха радушния прием, който украинците получават тук, както и задълбочаването на  контактите между двете страни и тяхната трайност във времето. Гости на събитието бяха представители на украинската диаспора, жители и гости на Бургас -  приятели на Украйна.

Изложбата на Юлия Красовска „Разходка в миналото” бе открита в зала „Георги Баев” на Културен център Морско Казино. Красовска е позната на бургаската публика от няколко изложби и преди всичко с желанието й да рисува стария Бургас.

Този път украинската художничка предлага разходка в началото на ХХ век и представя двама чужденци, живели и работили тук и оставили трайни следи в културата на Бургас и България - италианският архитект Рикардо Тоскани и украинският скултор Михайло Парасчук. 

Рок, литература и мода на Буургсток 2019

Дните на украинската култура продължават на 31 август, когато от 18.30 часа на открита сцена Охлюва популярните украинска акробати от трупа Понтийска арена ще изнесат своя впечатляващ цирков спектакъл.

Провеждането на дни на украинската култура в Бургас е вече традиция. Всяка година  организаторите - Почетното консулство на Украйна в Бургас и местната украинска диаспора се стремят да запознаят гражданите и гостите на Бургас с богатата украинска култура.

От своя страна градът доказва своето гостоприемство към украинската диаспора и демонстрира желание за културно единение.