/ iStock/Getty Images
Рок-музика, модерна литература, дизайнерско арт-ревю, вдъхновено от епохата на 60-те и 70-те ще съберат бургазлии и гости на града на 9 август в Дома на писателя в Бургас.

След две седмици - много бира и рокендрол на Минералните бани

Тогава от 18,00 часа ще бъде даден старт на второто издание на „Буургсток”, посветено на 50-годишнината на едно от най-легендарните арт-събития на епохата - фестивала Уудсток, съобщи председателят на Творческата комисия на Бургаската писателска общност (БПО) Наталия Недялкова.
 
Събитието е инициирано от Творческата и Етическата комисия на БПО и се провежда в сътрудничество с арт-къща ЛаМалена и младата дизайнерка Михаела Бошева. Наред с литературни четения, в които ще се включат бургаски творци от всички генерации, ще бъдат показани уникални тоалети и аксесоари, вдъхновени от Уудсток и рок-стилистиката.

В двора на Дома на писателя ще бъде подреден Простор на въображението, а всеки участник и гост на феста може да донесе със себе си фланелка, върху която ще бъде направена оригинална дизайнерска рисунка, като спомен от Буургсток 2019, коментираха в аванс от творческия тандем Женя Гайтанджиева и Михаела Бошева.

Със специални музикални поздрави във феста ще се включат изпълнители от страната, а също така и от чужбина - сред тях италианският рок-изпълнител Alberto Drago Ragozza и блус-изпълнителят от Русия Captain Nemoff (Евгений Немов), музикант, който сам прави китарите си от кутии за пури.

HAYES & Y изнасят концерт на остров Св. Анастасия

Акцентът ще бъде поставен, както върху историята на музикалния фест, така и на влиянието му върху съвременната литература, и изкуството, като цяло. Легендарният фест се провежда на 15,16 и 17 август 1969 година в градчето Бетъл във фермата на Макс Ясгур.

Макар, че Уудсток се асоциира с хипи-движението, фестът се превръща и в арена за изява на най-виртуозните и знакови изпълнители. През 1969 година пред близо половин милион души най-доброто от себе си дават легендарните групи и изпълнители като "Блъд, сует енд тиърс", Джо Кокър, Джими Хендрикс, "Крийдънс клиъруотър ривайвъл", "Кросби, Стилс, Неш енд Йънг", "Джеферсън Еърплейн", Джанис Джоплин, Ричи Хевънс и много други ключови имена.  

Основната идея на "Буургсток" е не само да бъде почетена годишнината от феста, но и да бъде дадена възможност за изява както на утвърдени представители на различни видове изкуства, така и на млади автори. Затова всеки гост на "Буургсток 2019" ще има уникалната възможност да стане и участник във феста и да демонстрира таланта си.