„Войната” за трите корабни места продължава утре
„Войната” за трите корабни места продължава утре / Веселин Максимов
„Войната” за трите корабни места продължава утре
73928
„Войната” за трите корабни места продължава утре
  • „Войната” за трите корабни места продължава утре

„Войната” за и против Морска гара ще продължи утре, на заседанието на Общинския съвет. Инициаторите на идеята срещу докладната на кмета Димитър Николов и подписката в нейна подкрепа за придобиване на собственост върху три корабни места (сред които и двете най-дълбоки, позволяващи обработка на големи кораби) са се записали за изказване на сесията на местния парламент.

Днес те свикаха пресконференция, на която обявиха, че тяхната контраподписка е събрала около 10 500 гласа, а градоначалникът няма ясна икономическа обосновка на своята идея. Според тях, през миналата година, само за месец, от обработени три кораба на 2 кейово място пристанището е спечелило 360 000 лева. А, за същия срок, от всички пасажерски кораби, докарали около 20 000 туристи, общата печалба е около 240 000 лева.

Сергей Янков обясни, че 230- те работещи в държавния порт смятат, че това е обслужване на нечии икономически интереси, тъй като при евентуално одобряване от Общинския съвет на подписката „за” собственост трите места (сред които двете най-дълбоки) и евентуално позволение на Министерския съвет за това, товарите, които превъзхождат по печалба пасажерските посещения, ще отидат в най-близките пристанища.

По презумпция, това са портовете, отдадени на концесия на дружество „Български морски флот”.

Работниците казаха, че нямат нищо против Морска гара да функционира и приема пътнически лайнери, но дадоха да се разбере, че не желаят трите места да бъдат собственост на общината, тъй като това ще спре интереса на товарните кораби към „Пристанище Бургас” ЕАД, а така ще секне печалбата на порта. И така те ще изгубят своите работни места.

Чуйте в звуковия файл Сергей Янков и Нели Попова