/
/ / google/maps

Жители на Малко Търново започнаха подписка срещу изграждането на съоръжение за производство на електрическа енергия от отпадъци. Плановете на инвеститора са инвестицията да бъде реализирана в края на града, до стадиона, съобщи в личния профил във Фейсбук Илиян Янчев.

„Според мен това ще се отрази неизбежно на чистотата на въздуха, ще замърси околната среда, няма да донесе никакви ползи за нас. Нека и за тази кауза да се обединим както за всички останали до сега. Вярвам, че ще получа подкрепа от дирекцията на ПП „Странджа“ и неправителствените организации с отношение към Странджа“, пише той.

Подписката ще бъде изпратена до директора на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова, като инициаторите ще подготвят и копие до министъра на околната среда и водите Нено Димов. „На площада в центъра през целия ден ще имате тази възможност, повече информация можете да получите в Туристическия център до православната църква“, уточнява в поста си Янчев.


Инвестиционното намерение е на „Перун 2012“ АД, внесено е за разглеждане през миналата година. Веднага след това е последвало възражение на община Малко Търново. Фирмата стопанисва подобна инсталация в града от 2011 година, произвеждаща ел. енергия от зелена маса. Днес, собственикът е поискал преоборудване на инсталацията, като целта е там да могат да се използват битови отпадъци и утайки от пречиствателни станции. Към момента процедурата не е приключила, уточниха от еко-инспекцията. Предстои да бъде изготвена нова оценка за въздействието върху околната среда, като в обсъждането ще могат да се включат и жителите на странджанския град./zonaburgas.bg