/ БТА
Ново училище ще бъде изградено в бургаския квартал "Крайморие". Предвижда се на първи етап училището да разполага с девет класни стаи, специализирани кабинети, физкултурен салон, плувен басейн, зони за административен и помощен персонал, обособени зони в дворното пространство и др. Това стана известно на сесия на Общинския съвет в Бургас.

Съветниците одобриха споразумението на Общината с Потребителска кооперация "Наркооп" да освободят част от съседен терен, за да се премине към реализацията на проекта.

"Няма по-голямо удовлетворение за един кмет от това да работи за създаването на още едно ново училище", каза кметът на Бургас Димитър Николов.Школото ще бъде филиал на Основно училище "Александър Георгиев – Коджакафалията" и ще се намира на метри от морето. "Имам много идеи за това училище, включително и да се ползва лятото от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения", посочи още Николов.

Той отбеляза, че през последните години квартал "Крайморие" се е превърнал в атрактивен и бързоразвиващ се район, предвид близостта си до града и природните си дадености. В квартала няма изградено и функциониращо училище, като в близост няма и други съществуващи учебни заведения, а това безспорно създава транспортни и времеви неудобства както за родителите, така и за учениците, заяви кметът.

Към настоящия момент над 80 деца от квартала от първи до седми клас посещават учебни заведения предимно в централна градска част, което допълнително задълбочава проблемите, свързани с недостига на свободни места в училищата в тази част на града. Изграждането на новото училище в  "Крайморие" ще даде възможност на учениците да не пътуват всеки ден и ще облекчи капацитета на училищата в центъра на града, коментира кметът.
Галя Тенева/БТА