/ burgas.bg
Симулативна тренировка на учениците и персонала от основно училище „Георги Бенковски” в комплекс „Зорница” по сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в сградата на учебното заведение, ще се проведе от 12.00 часа утре.

В занятието по противодействие на тероризма ще се включат представители на МВР, Единен европейски телефон за спешни повиквания 112, Отдел „Управление при кризи и охрана масови мероприятия“ на Община Бургас, Центъра за спешна медицинска помощ-Бургас и други. Предвиден е следният сценарий:
 
1. Охранителят на учебното заведение установява, че във фоайето на училището има раница, съдържаща съмнителен предмет / вероятно самоделно взривно устройство/. Той незабавно уведомява директора на училището, в което към момента се провеждат учебни занятия с ученици от 1 до 7 клас.

2. Директорът своевременно подава сигнал на тел. 112, като се задейства „Плана за сигурност“ на учебното заведение. Разпорежда се незабавна евакуация на учениците, педагогически персонал, помощния персонал и всички лица, които към момента се намират в сградата / евентуално родители/.

3. В резултат на подадения сигнал са уведомени служителите на Пето РПУ, Бърза помощ, пожарната, „Управление при кризи и ОМП“. Приведен в действие е Плана за действие в кризисни ситуации на Областна дирекция на МВР.
4.  На място пристигат екипи от служители от Пето РПУ, които отцепват района на училището и създават КПП за недопускане преминаването на автомобили и граждани, което би застрашило тяхната сигурност. Съдействат на персонала при евакуацията на намиращите се в сградата лица.

5. Извършва се цялостна проверка на сградата /от персонала на учебното заведение/, за наличието на останали лица, които не са били евакуирани.

6. В организирания временен медицински пункт се оказва долекарска помощ на евентуално пострадали при евакуацията.

7. На място пристигат екипи на Спешния център, пожарната и други допълнителни полицейски сили с готовност за действие при необходимост.

8. На място пристигат екипи на СОБТ - МВР за обезвреждане на бомбата. Те се екипират на място, извличат взривното устройство на безопасно място за контролирано взривяване и го взривяват. Извършват проверка на резултата, като по тяхна преценка е възможен втори контролиран взрив. Докладват за обезопасяването.

9. След обезвреждането Специални полицейски сили извършват повторна проверка на цялата сграда за наличието на други съмнителни предмети и евентуално наличие на друга бомба.
 
По време на симулативната тренировка няма да се допуска движение и паркиране по улицата, преминаваща покрай двора на училището в отсечката от Майчин дом до блок 75 “Зорница“.