Усъвършенстват радарите с пари от глоби на нарушители на пътя
Усъвършенстват радарите с пари от глоби на нарушители на пътя / netinfo

Нарушителите по българските пътища сами да финансират техническите съоръжения и превантивните дейности за по-малко инциденти, като средствата от глоби, наложени с електронни фишове, да постъпват директно във вече създадения Фонд за безопасност на движението. Това е основният мотив на предложената поправка от председателя на Комисията по транспорт,информационни съобщения и технологии към НС Иван Вълков в Законопроекта за държавния бюджет за 2012 г.

Самият фонд бе създаден, при промени в законодателството, в началото на 2011 г., инициирани от Вълков и група народни представители.

По предложение на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата средствата от фонда ще бъдат насочени за модернизация на над 40 радарни измерители на скоростта. Ще им бъдат поставени архивиращи модули, видеокомери, с които ще се предотвратяват корупционни практики на пътя. Модернизацията ще установи безспорно документиране на нарушенията. Заложени са предложения и мероприятия за превантивна работа с деца на тема безопасност на движението.

Според предложението на Иван Вълков министърът на финансите трябва да одобри допълнителни кредити по бюджета на МВР за разходи на Фонда за безопасност на движението до размера на постъпилите приходите от глоби, установени с технически средства и системи.