/ Община Бургас
Община Бургас имаше желание още миналата година да укрепи наклонената подпорна стена в близост до крайбрежната алея в Морската градина, но извънредните разходи за справяне с пандемията не позволиха това, съобщиха от Общината.

Община Бургас

Сега обектът е заложен в проектобюджет 2021, чието обсъждане и гласуване в местния парламент предстои. Предвиждат се мерки за стабилизирането на увредената подпорна стена и земния масив, както и за отстраняването на причините, породили деформациите и пукнатините в терена отзад.

Община Бургас

Първоначално ще бъде извършено инженерно-геоложко проучване. По предварителни данни се смята, че основната причина за повсеместните деформации на земния масив зад подпорните съоръжения, напукването и отместването на части от тях, е навлажняването на свързаните (склонни към набъбване) почви в горната част на геоложкия профил, както и затруднените условия за дренирането на проникналите в дълбочина води в посока към морето.

Община Бургас

Най-вероятно укрепването на участъка от 180 метра ще се реализира чрез система от микропилоти (вертикални и наклонени), обединени под повърхността на терена с тънка стоманобетонна плоча (ростверк).

Община Бургас

Микропилотите се разполагат в редове, като решението предполага използването на технология, която позволява да се работи с лека сондажна техника. Така няма да се пречи на експлоатирането на плажната зона през активния сезон.

Така времето за строителството може да се намали чувствително, а строителните работи да се извършват на етапи.