/
/ / община Поморие
До 12 септември Поморие ще бъде домакин на XIX Национален симпозиум „Полимери” 2019. Събитието се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и се организира от Института по полимери към БАН, Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас, Химико-технологичния и металургичен университет - София, с подкрепата на Националния фонд „Научни изследвания” на МОН. Тазгодишното издание е посветено на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките.

От 1967 г. симпозиумът  се е утвърдил като най-важният форум в страната за представяне и обсъждане на резултатите от научните изследвания във всички области на полимерната наука. Деветнадесетото издание на форума събра в ГХГ „Дечко Стоев” Поморие учени от 8 страни и 3 континента: Япония, Гърция, Холандия, Словакия, Румъния, Турция, САЩ и България.

„За  мен е чест и изключително удоволствие да приветствам всички вас в нашия град! Щастлив съм, че именно Поморие дава среща на толкова много уважавани учени не само от България, но и от чужбина. Светила като вас издигат това събитие до високо академично ниво, допринасяйки за разширяване и задълбочаване на познанията в областта на полимерната наука и технологии”, каза на официалното откриване кметът Иван Алексиев.

Освен него, приветствия към всички участници поднесоха народният представител Ася Пеева и проф. Севдалина Турманова, която е заместник - областен управител на Бургас, регионален представител на БАН и един от организаторите на симпозиума. В следващите няколко дни учените ще обсъдят най-новите открития и разработки в областта на химията на полимерите, материалите и технологиите, като фокусът тази година е поставен върху следните теми: напредък в синтеза и характеризиране на полимерите; полимерно инженерство, обработка и рециклиране; полимерни наночастици и нанокомпозити; биополимери и био-свързани материали; иновативни технологии и приложения; моделиране и теория на реакцията.