От началото на годината са диагностицирани 7 деца с различна степен на дисплазия на  тазобедрена става, посочва д-р Стоян Христов.
От началото на годината са диагностицирани 7 деца с различна степен на дисплазия на тазобедрена става, посочва д-р Стоян Христов. / Снимка: УМБАЛ-Бургас
Причината- пропускат се важни прегледи след раждането
Тревожно се увеличава броят на децата, оперирани в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас от луксация на тазобедрената става. Това е изместване на ставата, което задължително трябва да бъде лекувано, тъй като може да доведе до сериозни усложнения – проблеми с походката, артрити в ранна възраст, несъразмерност в дължината на краката.
 
От началото на годината са диагностицирани 7 деца с различна степен на дисплазия на  тазобедрена става, посочва д-р Стоян Христов, началник на отделението и зам.-председател на на Секцията по детска ортопедия и травматология към Българската асоциация по ортопедия и травматология.
 
Операцията е крайна стъпка в лечението на тазобедрената луксация. В много от случаите тя би могла да се избегне, ако до третия месец след раждането бебето бъде прегледано по отношение на опорно-двигателния апарат и конкретно тазобедрените стави.
 
Едно от последните оперирани деца е Елфида, която е на година и половина. Когато прохожда, родителите й забелязват, че куца. Обръщат се към д-р Христов, но вече е късно за друго лечение. За да намести ставата, екипът на д-р Христов  оперира момиченцето повече от 5 часа. Операция с такъв обем на сложност - корекция на тазова кост, корекция на бедрена кост и пластика на ставата в Бургаската ортопедия до момента не е извършвана. Целта е оформянето на тазобедрената става във физиологично положение, за да може детето да расте като пълноценен човек. Семейството е благодарно на целия персонал на отделението по ортопедия за положените грижи. Заслуга за успешната операция има и анестезиологичният екип -  д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които поемат отговорността и риска за тази продължителна операция.
 
Момиченцето ще бъде в гипс още три месеца. Това е нелеко изпитание за толкова малко дете. „Ще бъде тежко за детето и за родителите. Такива деца трудно минават само с една операция“, обясни д-р Христов. Затова той препоръчва на всички родители на новородени да направят преглед на тазобедрените стави на бебето още преди да навърши 3 месеца. Съвременната медицина позволява ултразвуковия скрининг да бъде провеждан както от ортопеди, така и от рентгенолози, неонатолози, педиатри и това значително подобрява прогнозата на ранно диагностицираните деца.
 
Наблюденията на ортопедичната общност показват, че неправилно формираните тазобедрени стави  се износват значително  по-бързо в зряла възраст и това води както до ограничение в ежедневието, така и до намалена трудоспособност. Ако допреди няколко години в ортопедията са били оперирани основно пациенти над 70 години, сега смяна на тазобедрена става се налага и при хора доста под 60 г. Това е тревожна тенденция, която според специалистите, се дължи на една първично несъвършена става, която не е в състояние да понесе адекватно натоварванията от ежедневието.