Магистрала Тракия става зимна
Магистрала Тракия става зимна / netinfo
Плътен зелен пояс ще обхване най-опасната отсечка край Карнобат. Проектът е пилотен, но ако има успех, практиката ще се приложи и по други опасни пътища
Тракия става зелена магистрала
94209
Тракия става зелена магистрала
  • Тракия става зелена магистрала

Следващият последен етап от Южния обход на Бургас е реконструкцията на пътен възел "Владимир Павлов". Така ще бъде изцяло облекчен трафикът за Южното Черноморие, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Предстоят процедури по прехвърляне на собствеността на терените от общинска в държавна собственост, което ще позволи на АПИ да проектира и до есента да започне реализацията на проекта, стана ясно още от думите на министър- председателя Бойко Борисов. Той направи инспекция на улица "Крайезерна" заедно с регионалния министър Николай Нанков, кмета на Бургас Димитър Николов, директора на АПИ, народни представители и заместник- министри.

Основните дейности по проекта включваха разширяване и рехабилитация на ул. "Крайезерна", която свързва новоизградения пътен възел "Запад" и бул. "Тодор Александров". С финализирането й се осигурява алтернативен маршрут на транзитно преминаващия през Бургас автомобилен трафик и ще се подобри достъпът до Северната промишлена зона и "Индустриален и логистичен парк -  Бургас" АД.  Улица "Крайезерна" е ключова за връзката между международни пътища и достъп до важни логистични обекти като Пристанище "Запад", Летище Бургас, индустриални и промишлени зони. С реконструкцията и разширението на улицата се осигуряват директни връзки с главен път І-6 София - Бургас и І-9 Варна - Бургас - М. Търново - ГКПП Малко Търново, а също и с прилежащите производствени зони "Север", "Юг" и "Победа", пристанищен комплекс "Запад", и с цялото южно черноморско крайбрежие. С извеждането на транзитния трафик ще се подобрят екологичните показатели, като се намалят задръстванията, пътни инциденти, шум и емисии във въздуха.

Според кмета на Бургас Димитър Николов работата по ул. "Крайезерна" е била трудна, тъй като се е наложило засипване на блатист терен за изграждането на новите платна. "Последният етап от изграждането на Южния обход ще е цялостна реконструкция на пътен възел "Владимир Павлов". В момента сме стартирали процедура за изграждане на още една лента на надлеза", допълни Николов. Той обяви, че следващият етап от облекчаването на трафика и извеждането му от Бургас ще бъде изграждането на Северния обход на града, който ще свърже движението с предстоящия четирилентов път Бургас- Слънчев бряг.

Министър Нанков обяви, че през октомври ще започне изграждането на растителен зелен пояс на автомагистрала "Тракия" в района на Карнобат, за да се предотвратят тежките навявания там през зимата. Ще бъдат засети кипариси и ако се докаже ефективността, засаждането на зелени пояси ще продължи.
Чуйте повече по темата от министър Нанков, Димитър Николов и шефът на АПИ: