Логопедът Милева Владкова в в рубриката По-здрави с Дарик Югоизток
Логопедът Милева Владкова в в рубриката По-здрави с Дарик Югоизток / netinfo
За специалните игри и как въздействат, разказва логопедът Милева Владкова в рубриката "По-здрави" по Дарик Югоизток
Милева Владкова за забавната и полезна игра с децата
93773
Милева Владкова за забавната и полезна игра с децата
  • Милева Владкова за забавната и полезна игра с децата
Как играейки с нашето дете да формираме чрез полезни техники и упражнения, правилен модел на подражание и ефективни навици. Това е темата, която представи в ефира на Дарик Югоизток Милева Владкова - специалист логопед в ДКЛЦ "Бърбарон" в Бургас.

Според нея, лесен и забавен за двете страни начин е артикулационна гимнастика. Тя е задължителен и подготвителен етап, т.нар. встъпителна част, която подготвя говорния апарат и всички налични мускули и артикулационни органи за предстоящата говорна продукция.

"Всяко едно от упражненията, без значение дали включва участието на устата, езика, тялото или е комбинирано е изключително полезно занимание, така мускулите стават по-гъвкави и устойчиви, органите са добре раздвижени и подготвени за действие. Важно е да се спомене, че артикулационната гимнастика може да се изпълнява както от малки, така и от подрастващи, и възрастни. Не е належащо да има конкретен проблем или говорно затруднение, за да присъства в ежедневието ви", твърди Милева Владкова.

Практиката показва, че особено децата са силно мотивирани и изпълняват с желание всяко упражнение, най-добре когато то е поднесено в рима или стихотворна форма. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от логопеда: